Friday, July 07, 2006

7/7

London, 2005. július 7.


Amikor egy éve négy bomba felrobbant Londonban, egy pillanatra úgy tűnt, minden megváltozott. De valójában változott-e bármi is? A város szinte hetek alatt visszatért a normális kerékvágásba.

Ha félelem volt is, sosem olyan erős, hogy a brit kormány arra építve kiszélesítse jogosítványait a terrorista gyanúsítottak elleni fellépésre. A muzulmánokra sem néznek csúnyábban, mint július 7. előtt, és már hátizsákot is nyugodtan lehet hordani.

Megremegtek a „beharapott felsőajkak”?

Ha a Waterloo Station-ről a London Bridge felé vonatozik az ember még láthatja az egyik ház falán a II. világháborús bombázások idejéből maradt, korabeli falfestést: „Take Courage”. A bátorság, a romok között felcicomázva mulatozó eastenderek képe, része lett a kollektív háborús emlékezetnek.

Mégis a modern Nagy-Britannia inkább tűnik a pityergő David Beckham hazájának, ahol milliók zokogva gyújtanak gyertyát mesebeli Diana hercegnőjük halálakor, ahol ismeretlen áldozatok emlékhelyéhez hordják tonnaszámra a virágot.

A londoni robbantásokra adott reakció mégis mást mutat. Az elhíresült kép, amelyen az újságától még vérző fejjel sem megváló londoni látható, jól érzékelteti a hangulatot, amely a kezdeti bénultságot követően, dacos és ellenálló volt.

Akkor tényleg úgy tűnt, minden megváltozik. A metrón 30 százalékkal kevesebben utaztak a július 7-ét követő hétvégén, hétközben pedig 15 százalékkal esett vissza a forgalom.

A feltépett szardíniás dobozra emlékeztető 30-as busz a Tavistock Square-en egyik ikonikus imidzse lett a merényletsorozatnak. Sokan leszálltak a buszokról is és napokig, hetekig inkább sétáltak – ha tehették – otthonuk és munkahelyük között.

Július 7-én este üres volt a város. A mindig zsúfolt Strand-ről eltűntek az autók és a taxik, a gyalogosok és a koldusok. Bezártak a boltok, nem jártak a metrók és buszok, sokan inkább hosszú hétvégét vettek ki.

Just get on with your life, innit

De július 11-én hétfőn, mindenki munkába ment. A boltokból elfogytak a biciklik, naponta 4000-rel többen ültek kerékpárra, mint a robbantások előtt. De hetekkel később az extra biciklisek visszatértek a tömegközlekedés „kényelmes” szardíniás dobozaihoz.

A metróhasználat szeptemberben – a London Underground szerint – 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és bár sokáig kevesen ültek az emeletre, a buszhasználók is visszatértek.

7/7 + 21/7 = 9/11?

Mégis mi a magyarázat minderre? Emocionálisan represszáltak a britek? Minden bizonnyal ez is oka annak, hogy az érzelgősségre és színpadias túlzásoktól sem tartózkodó amerikai közeg egészen másként reagált a szeptember 11-i támadásokra.

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy míg New Yorkban közel 3000-en, addig Londonban 52-en vesztették életüket. És míg a WTC-be csapodó repülőgépeket a fél világ élőben nézte tévén, a britek napokig nem láthatták mi is történt a metróban.

Sőt a brit média annyira „józanul” és „visszafogottan” reagált, hogy a merényletek valódi erejéről és pusztításáról inkább csak a külföldi sajtóban megjelent képekből lehetett tájékozódni.

A „normalitásnak” a két héttel későbbi, július 21-i sikertelen robbantáskísérletek vetettek véget. Ekkor már nyoma sem volt a „stiff upper lips” hozzáállásnak. Pánik és félelem uralkodott el a londoniakon és főleg a londoni rendőrökön, akik 22-én leterítettek és közvetlen közelről kivégeztek egy fegyvertelen és ártatlan fiatalembert, a brazil Jean Charles de Menezes-t.

Egy évvel később

Ha a 21-i merényletek sikerülnek egészen más Londonról beszélhetnénk ma. A július 7-i robbantásokra 2001. szeptember 11. óta „várt” London. A madridi vonatrobbantásokat követően szinten „nem is volt kérdéses, hogy lesz-e, csak az, hogy mikor” – legalábbis a merényletek megakadályozásáért felelős rendőrök mondták így.

London mániákusan szeret emlékezni a II. világháborúra, jóllehet a londoniak 30-40 százaléka Nagy-Britannián kívül született, és természetesen jóval később. De sokan emlékeznek az IRA robbantásaira és más erőszakcselekményekre, amelyek miatt a júliusi Naptól vörösre égő britek bőre, mintha vastagabb lenne másokénál.


5 Comments:

At 5/15/2017 07:21:00 pm, Blogger alaa said...

I definitely love this site

 
At 3/23/2018 05:40:00 am, Anonymous Pengobatan Alami tuntaskan Keputihan said...

This information is very useful. thank you for sharing. and I will also share information about health through the website


Cara Mudah Menghilangkan Keloid
Obat Luka Bernanah bekas Caesar
Obat Alami Menurunkan tekanan Darah Tinggi
Obat Penyakit kulit Eksim
Obat Benjolan Di Ketiak

 
At 6/20/2018 03:41:00 am, Blogger Unknown said...

WWW0620

kate spade outlet
true religion jeans
christian louboutin outlet
raptors jerseys
malone souliers
suns jerseys
canada goose outlet
michael kors outlet
coach outlet online
longchamp handbags

 
At 8/18/2018 04:47:00 am, Blogger ARE said...

0816jejeCela peut être basket nike air max homme 2016 une caractéristique unique qui a été introduite et Air Jordan 1 Homme a fait sa marque dans l'histoire comme nike air huarache homme noir et blanc lumineux air la chaussure initialement pour être maintenu en femme nike air max 1 essential suede chaussure navy marine place par une sangle. C'est en fait une asics gel lyte 5 brazil stratégie pour concevoir une représentation fonctionnelle pour baskets homme nike air max 2017 une entreprise et le nom de nike air jordan 1 retro high og ebay l'entreprise. Nike Shox Deliver va également air jordan 11 retro price obtenir une année que beaucoup espèrent que les asics gel lyte 5 cove baskets de skateboard ont aussi un grand basket nike blanche et dore saut.

 
At 3/27/2019 02:29:00 am, Blogger John said...

moncler
gucci outlet store
chrome hearts outlet store
ralph lauren uk
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
stone island sale
nike roshe run
retro 11
nike max
yolo

 

Post a Comment

<< Home