Tuesday, July 11, 2006

FATCATS

Fatcat File a Macskafogóban


Ma megérkezett a Brit Újságírószakszervezet lapja. Az NUJ már egész modernnek tűnik, és a kapitalizmust sem akarja feltétlenül megdönteni, viszont megzabolázásában igen eredményesnek tűnik. Az állásomat azért nem sikerült megmenteniük, de végül is nekik köszönhetem, hogy nagyvonalú golden handshake-re vették rá a BBC-t, így most a profitrealizálás nyomása nélkül irogathatok bármiről.

Az NUJ újsága, a Journalist viszont jól felidézi, milyen lehetett a nyugat-európai szoftkommunista világ még a 80-as években is. Mondhatni kissé reakciós a redakció, de ez a hasonlat talán nem túl bona fide...

Anyway, ebben az újságban a tőkegyűlölet egy kisebb hasábra szorult az úgynevezett „Fatcat File-ba” (amelyet egy Von Schwartz-hoz hasonlító pezsgőző macska díszít), ahol megtudhatjuk, hogy a médiaipar tulajdonosai miként zsírosodnak az újságírók vérének kiszipolyozásából.

BBC heaven

A BBC-t, amelyet a brit adófizetők tartanak fenn – minden tévét üzemeltető évi kb 50,000 Ft-ot fizet – egy úgynevezett kormányzótanács felügyelte eddig, amit most „alapnak” neveztek át.

Ennek örömére jól megemelték saját fizetésüket. Elnökük, Michael Grade például tavalyi 33,000,000 Ft-os fizetését 56,000,000 Ft + költségtérítésre emelték, het 4 napi munkáért!

A kormányzótanács többi tagja, egy 10 éve a BBC-nél dolgozó producer havi fizetését viheti majd haza – kétszer annyit, mint tavaly – mindössze heti 2 nap munkáért! Eközben a BBC többi munkatársa 2.6%-os fizetésemelésre számíthat.

Vizitorma Edith

Mindez csak azért jutott eszembe, mert ma elítélték Edith Cresson-t, az Európai Bizottság volt tagját, egykori francia miniszterelnököt, a BBC egyik kedvenc francia szocialista talking head-jét.

Edith 1995 és 1999 között volt az Európai Bizottság tagja és egyebek mellett abban jeleskedett, hogy fogorvosát, mint szakértőt alkalmazta jelentős szakértői díjazás fejében, amelyet természetesen az európai adófizetők finanszíroztak.

Mindez még Brüsszel fájdalomküszöbét is átlépte és így a Jaques Santer vezette Bizottság lemondani kényszerült. Az EU azonban nemhiába a létező szocializmus utolsó mentsvára. (egy bizottsági alkalmazott élete végéig alkalmazott marad, fenntartott hellyel, még akkor is ha közben esetleg 10 évig máshol dolgozna)

Edithnek ugyanis – így ítélte a bíróság – mindezek ellenére jár az évi 47,000€ nyugdíj (havonta 1,100.000 Ft), és a bírák ezt annak ellenére sem akarták megfelezni, hogy Cresson végül is bűnösnek találtatott az európai polgárok megrövidítésében.

Kale-vala

Az EU elnökségét már egy hete ismét Finnország tölti be és ők olyan átláthatóvá akarják tenni az EU működését, mint egy üveg jégbehűtött Finlandia vodka. De akinek volt szerencséje kapcsolatba kerülni az európai bürokráciával (ezúton is un très grand merci a francia hivatalnokoknak, akik ezt a struktúrát megalkották) sejtheti, hogy pár aranytömés aprópénz ahhoz képest, amit az európai bürökrácia mellé települt tanácsadó iparág felemészt.

Egy átlag európai polgár nemcsak adót fizet Brüsszelnek, de ha mondjuk 2 millió forintnyi támogatásért pályázik, akár félmillió forintja is elmehet a bürökráciára szakosodott tanácsadók alkalmazására.

Ez meg csak azért jutott eszembe, mert Fletó – tanulva Tony-tól – inkább szeret „tanácsadókat” alkalmazni, a rugalmatlan és inkompetens bürokrácia helyett. Fájni is fog, mint egy foghúzás...