Sunday, March 11, 2007

MOONLIGHT, DAYLIGHT

"Sunshine, moonlight, good times, boogie"

Ámerikában, úgyis mint a Zegyesült Államokban, vagy a ZUSÁ-ban vasárnaptól egy órával előretekerték az órákat és megkezdődött a nyári időszámítás, vagy ahogy ők mondják: a napfény spórolás, a daylight savings.

Így most, ha valaki felskypeloná gyb-t a keleti-parton, akkor 5 óra különbséget kellene leküzdenie a szokásos 6 óra helyett, és ez így is lesz március utolsó vasárnapjáig, amikor Európa is kiküldi a teheneket a legelőre, és a farmerek – úgyis mint pásztorok, gulyások, kondások és egyéb komédiások – kedvéért itt is kezdetét veszi a nyári feszt.

A kacsaúsztató túlpartján ráadásul a szokásosnál tovább lesz érvényben az új időszámítás, és ha mással nem is küzd a szövetségi kormány a globális felmelegedés ellen, legalább az így megspórolt energiafelhasználással tesz valamit, hogy csökkentse a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátójának hozzájárulását a globális meltdownhoz.

Tuaregek és a sivatagosodás

Eközben az EU brüsszeli csúcstalálkozója, ahová az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso kilométerenként 356 gramm szén-dioxidot kibocsátó VW Touareg terepjárójával érkezett, majd a klímaváltozásról prédikált, megállapodott, hogy a tagállamok 2020-ig 20 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Hála Magyarország, Csehország és Lengyelország áldásos munkájának azonban felvizezték, vagy stílusosan, szén-dioxiddal dúsították azt a javaslatot, hogy 2020-ig minden tagállamban 20 százalékra nőjön a megújuló energiaforrások (szél, nap, víz, geotermikus) használata.

„Kinőttünk már az ötéves tervekből”, „Brüsszel nem szólhat bele a nemzeti célkitűzéseinkbe” és ehhez hasonló szofisztikált érvek hangzottak el Mitteleuropából. Persze igazuk van abban, hogy ez rohadt drága lenne rövidtávon, de azért bizonyítja azt is, hogy a „nacionalista radikalizmus bezárkózásához” (see Times) Gyurcsánynak se kell a szomszédba mennie.

Mediterrán éjszakák

Simbabu Photo

De, hogy visszatérjek vesszőparipámhoz, a nyári időszámításhoz, érdemes megemlíteni, hogy a brüsszeli csúcstalálkozó bölcs vezérei fölött, kb. 18.30-kor ment le a Nap, míg Budapesten 17.30-kor, mégis ugyanabban az időzónában vannak. Párizsban így télen éjszakai sötétben megy ugyan az ember munkába, viszont tavasztól őszig, akár este 10-11 óráig is világos van.

Persze lehet, hogy a franciák és a belgák a hülyék, és nekik is át kellene térniük a greenwich-i időre –ami persze kisebbfajta árulással érne fel – de lehet, hogy Budapestnek kellene Bukaresthez igazodnia, ami az ismert okok miatt, hasonló hazaárulózással végződne.

Pedig. Most, hogy a magyar „pozíció” és „nemzeti érdekek határozott védelme” miatt is marad a globális felmelegedés és a nyári mediterrán éjszakák, nem lenne rossz, ha a nevetséges, júniusi este 9-es naplementén túl is maradna pilács a városban. Nem?

1 Comments:

At 11/11/2008 10:33:00 am, Anonymous Anonymous said...

You write very well.

 

Post a Comment

<< Home