Sunday, December 31, 2006

SIMPSONS


Amikor az ember sokáig World Affairs Editor, és már mindenről meg tudja mondani a tutit, könnyen beleesik abba a hibába, hogy tényleg elhiszi, hogy meg tudja mondani a tutit. Legalábbis én így képzelem. Mond az ember egy országot, legyen mondjuk Magyarország, a WAE rákeres a BBC website-ra és megmondja a tutit.

Amikor az ember analízist olvas az igazi BBC szájton gyakran támad az az érzése, hogy valóban ez történt. Persze sokkal többször nem, és ez elsősorban annak a többszáz névtelen riporternek, szakértőnek köszönhető, akik valóban tudják és ismerik is azt amiről beszélnek.

John Simpson CBE-t (a Brit Birodalom Parancsnokát - Commander of the British Empire) nem kell bemutatni senkinek. Nevéhez fűződik egy csomó hőstett mellett - például "Kabul felszabadítása", miután egy élő bejelentkezésében "bevonult" Kabulba és közölte, hogy úgy tűnik, ő szabadította fel a várost (egy éves szabadságra küldték) - komoly szakmai múlttal is rendelkezik.

Szóval amikor valaki sokáig elemez, és WAE-ként széles ecsetvonásokkal fest, gyakran érezheti úgy, hogy a következtetések levonása afféle jövőbelátást is jelent. 2007-re vonatkozóan is mélyen elemzett; ilyeneket például:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/6175079.stm

"
But since we should always expect the unexpected, here is a long-odds racing tip: watch Hungary. Strange and rather worrying things are starting to happen there."

Cheers, mate!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home