Wednesday, July 26, 2006

SUEZ

Sunshine Boys - izraeli katonák útban Szuez felé

Amikor George W. Szent Gellértként kiállt a hegytetőre, hogy megmondja a tutit a szabad világról és 1956-ról, akkor nem a Dunába hajították, hanem megtudhattuk, hogy a magyar forradalom a „világ szabadságszerető népeinek adott és ad reményt”.

Nyugat-Európában valóban van egy korosztály – és Londonban legalább egy taxisofőr – aki még emlékszik az ’56-os menekültekre. 1956 azonban egészen más miatt vált emlékezetessé két nagy-, két ex-nagyhatalom, valamint a Közel-Kelet számára.


Vihar a Csatornán

Ötven éve, 1956-ban ezen a napon jelentette be Nasszer egyiptomi elnök a francia Suez vállalat tulajdonában lévő Szuezi-csatorna államosítását. Nasszer részben a csatorna bevételeiből akarta finanszírozni az Asszuáni-gátat, amire a Nyugat nem volt hajlandó pénzt adni.

A Brit Birodalom rogyadozásáról tudomást nem vevő Anthony Eden brit miniszterelnök rögtön konspirálni kezdett, mert a Szuezi-csatornát stratégiai jelentősségűnek tartotta Európa olajellátása miatt. Na igen.

To the rescue

A grand idea az volt, hogy Franciaországgal és Izraellel visszaszerzi a királynő és a haza becsületét. Párizst amúgy is idegesítette Nasszer, aki az algériaiakat támogatta a franciák elleni függetlenségi harcban, emellett történelmi és érzelmi szempontból is fontos volt számukra a Szuezi-csatorna.

Izrael a palesztinok támogatása és a Tirani-szoros blokádja miatt volt berágva Nasszerre, így szívesen lerohanta Egyiptomot a Sínai-félszigeten – vagy ahogy a korabeli Paris Match fogalmazott a „hősies fiúk visszatértek Mózes útjára” – hogy a franciák és a britek éppen időben érkezhessenek a Szuezi-csatorna „megvédésére”.

Shit hit the fan

Ámde, Eden elfelejtett szólni a nagyfőnőknek – illetve még azt hitte, hogy nincs nagyfőnöke – Washingtonban. Dwight Eisenhower, ellentétben az utána jövő amerikai elnökökkel még nem volt híve a „regime change-nek”, és ellentétben az utána jövő egyes amerikai elnökökkel nem akarta magára haragítani az arab országokat, és így az utána jövő egyes amerikai elnökökkel ellentétben az ENSZ-hez fordult.

Az ENSZ BT-ben a Szovjetunió és az USA, a francia és brit „birodalmi” hadseregeket elküldték szépen haza. London és Párizs ugyan – első alkalommal a BT történetében – megvétózta az amerikai határozati javaslatot, de Washington oda rúgott a briteknek, ahol igazán fájt.

Megvonva a pénzügyi támogatást, a font lejtmenetbe kezdett és a helyzetet csak a Nemzetközi Valutaalap segélye hozhatta volna helyre, amihez amerikai támogatás kellett. Na igen. Az amerikaiak mutató- és középsőujjukat felmutatva – hogy a britek is értsék – közölték, hogy nem támogatják az IMF hitelt.

A britek és a franciák ezért 1956 decemberére menekülőre fogták és a fiaskó miatt Eden már egy másik édenben, Ian Fleming James Bond szerző karibi birtokán, bird-watching-gal kezdte az újévet.

Ötven évvel később...

Korabeli Paris Match izraeli főparancsnokkal és "Amor" szemüveggel "amely tökéletesíti a látást"

A szuezi fiaskó még 50 év után is meghatározza a világpolitikai szarkavarást. Nagy-Britannia például ezután ébredt rá, hogy birodalma felett mégis le tud menni a Nap és arra is, hogy Washingtonra érdemes tapadni.

Franciaország viszont pont az ellenkező következtetést vonta le: Washingtonban nem lehet bízni, ezért kiléptek a NATO katonai struktúrájából, Brüsszelbe zavarták a NATO főparancsnokságot, és Európára kezdtek koncentrálni.

A Szovjetunió pedig eközben szépen lerendezhette a budapesti felkelést... Mindenestre mai szemmel már kicsit viccesnek tűnik, hogy Franciaország és Nagy-Britannia volt a „regime change” híve, míg Washington eközben ENSZ határozatokkal bíbelődött.

A szmörfök

Érdekes az ENSZ akkori, és mondjuk az iraki válság alatti szerepe is. Az akkor az ENSZ-hez forduló Amerika jelenlegi ENSZ nagykövete, Michael Bolton már úgy véli, „ha két emeletet lebombáznának az ENSZ székházból, fel se tűnne senkinek”.

Amerika sokat tanult a világ előző urától, Nagy-Britanniától. Ha igazán erős vagy, úgyis azt csinálsz amit akarsz. Az ENSZ határozatok annyit érnek, amennyit betartanak belőlük, és úgyis meg lehet vétózni azokat. Ami igazán hatékony az a gazdasági és fegyveres blokád.

Nagy-Britannia és Franciaország is sokat tanultak a világ akkor még ifjú, és sokkal szégyellősebb urától. Az ENSZ – bár leginkább csak egy talking shop – mégis csak jó megcsappant befolyásuk érvényesítéséhez. Gazdaságilag is meg lehet szorongatni valakit, ha a határozatokat nem tartja be, és ma már lehet küldeni smurf-öket is. (Tony Blairt viszont mikor küldik már bird-watchingra?)

P.S. Egyik rendszeres olvasónk kínzó kérdése, hogy használtak-e már akkoriban izzadásgátló dezodort, esetleg már a szuezi katonák is?

P.S.2. Köszönet Simbabunak a kollaborációért és az "ENSZ" fotóért!



3 Comments:

At 6/20/2018 03:41:00 am, Blogger Unknown said...

WWW0620
kate spade outlet
true religion jeans
christian louboutin outlet
raptors jerseys
malone souliers
suns jerseys
canada goose outlet
michael kors outlet
coach outlet online
longchamp handbags

 
At 8/18/2018 04:48:00 am, Blogger ARE said...

0816jejeCela peut être basket nike air max homme 2016 une caractéristique unique qui a été introduite et Air Jordan 1 Homme a fait sa marque dans l'histoire comme nike air huarache homme noir et blanc lumineux air la chaussure initialement pour être maintenu en femme nike air max 1 essential suede chaussure navy marine place par une sangle. C'est en fait une asics gel lyte 5 brazil stratégie pour concevoir une représentation fonctionnelle pour baskets homme nike air max 2017 une entreprise et le nom de nike air jordan 1 retro high og ebay l'entreprise. Nike Shox Deliver va également air jordan 11 retro price obtenir une année que beaucoup espèrent que les asics gel lyte 5 cove baskets de skateboard ont aussi un grand basket nike blanche et dore saut.

 
At 3/27/2019 02:29:00 am, Blogger John said...

moncler
gucci outlet store
chrome hearts outlet store
ralph lauren uk
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
stone island sale
nike roshe run
retro 11
nike max
yolo

 

Post a Comment

<< Home