Thursday, August 10, 2006

SZIGET

Prioritás...

Mégha egyre inkább úgy tűnik is, hogy idén már nem nagyon fogunk lábat lógatni a Gödörnél, azért elég egy pillantás a hírsite-okra, hogy tudjuk: augusztus van.

A terror Szigete

A terror nevében? - Simbabu londoni rendőrattakban

Persze a londoni „terror” helyzet egy kicsit feldobja a news agendát. Az UK Európa felől már csak hajón és vonaton közelíthető meg, de úgy is csak Brüsszelből és Párizsból, a többi meg úgy sem számít Európának, szóval mindegy.

21 embert letartóztattak, a brit kormány Cobrában találkozott – ez amolyan James Bond inspirálta földalatti operációs központ, ahova a kiválasztottak leviszik a teásbögréjüket a Downing Street föld feletti részéből.

Ezenkívül, úgy tűnik, a hajzselézésről és kontaktlencse tisztításról is jó időre le kell mondania az UK-ba/ban/ból és az USA-ba/ban/ból repülőn utazóknak. Ráadásul a laptopokat és minden elektronikus eszközt a feladott poggyászba kell tenni, így ezúton is sok sikert és szerencsét kívánok a Szigeten ragadt barátaimnak és kollégáimnak.

Sangeeta Maishkar-t már láttam is élőben Birmingham-ből a BBC News 24-on bejelentkezni egy bolt elől. Sangeeta, 7 éve egyébként elég egyértelműen viselkedett egy Ráday utcai mulatóban, bár igencsak ittas állapotban... Azóta felgöngyölített egy illegális, hamis karburátor csempész hálózatot Törökország és az UK között, és híres, és nagyon szép riporternő lett.

A béka Szigete

Libanon eközben azért bombázódik rendületlenül: Lyse Doucet is kénytelen volt félbehagyni a reciklált, délről maradt párolt répából készült „appetizing and tantalizing” shepherd’s pie-t a Bush House kantinjában és most Bejrútból vezet műsort.

Alix Kroeger – a szokásosnál is nagyobb adag karó lenyelése után – Párizsban; fellélegezhetnek a South East Wing liftjében az emberek, nem támad rájuk Kroeger kisasszony hajnalok hajnalán fagyos mosolyával. (csak a tévéből)

A legrosszabbul(?) talán Katya Adler járt, aki Franz Ferdinand ide, Radiohead oda, idén nem a Szigeten issza a vizezett sört, és nem is részeg punkok lövik körbe műanyag söröspoharakkal, hanem a Hezbollah és az IDF az izraeli-libanoni határon.

De azok kedvéért akik szerint a hetek óta tartó és Joseph Kabila elnök számára némi előnyt jelző, de még mindig végeredmény nélküli dr. kongói választások, vagy hogy Szomáliában az iszlám milicisták az etióp kormány bábjainak tartott településeket foglalnak el, megüti az izgalmas hír mércéjét, íme néhány top-story a BBC Európájából.

A szitakötők Szigete


Németországban, egy beszélő papagáj ellen rendőrségi vizsgálatot indítottak, miután a szomszédok egy magára hagyott gyerek sírására lettek figyelmesek. Valójában – mint azt a helyszínre siető Derrick főfelügyelő és Harry Klein kiderítette – csak egy beszélő papagáj utánozta egy kisgyerek segélykérését a Tetthelyen.

Norvégiában eközben óriás rákok inváziójától retteg az ország. A norvég vizeket hatalmas, orosz illetőségű, vörös (of course) rákok szállták meg. A Kamcsatka környékéről származó hatalmas és félelmetes külsejű ragadozóknak nincs ellenségük a norvég tengerekben – ezért a helyi tengeri lakosság elleni genocídium fenyeget – kivéve az embert, aki ínyencségként fogyasztja.

Spanyolországban több strandot is lezártak, miután medúzák lepték el a Földközi-tengert. Szicília és néhány észak-afrikai ország is inváziót jelzett. Egyes adatok szerint a nyáron már 30,000 embert csíptek meg medúzák a mediterrán térségben. A szakértők szerint melegebb és sósabb a víz a szokásosnál, és ezért sok a medúza. Mint a BBC szakértője – igen helyesen – megállapítja a medúza 95%-a víz.

Olaszországot a medúzák mellett még mérgező algák is megszállták és ezért több tengerparti üdülőhelyen tilos fürdeni. Az algák ugyanis veszélyes mérgező anyagokat bocsátanak ki magukból, mármint az a részük amelyik nem víz. Mint a BBC Heaven szakértője elmondta: „ezért is hívjuk őket mérgező algáknak”.

A Péter Szigete

"Nem az a nap, nem az a hold" - Simbabu Photo

Immár 14. alkalommal nyílt meg a Péter Szigete. Ismét lesz Prodigy mint 10 éve, de ezen kívűl semmi sem lesz úgy, mint 10 éve. Szakértők rámutatnak, hogy: "nem úgy van most mint volt régen, nem az a nap süt az égen, nem az a nap nem az a hold, nem az már a Sziget mi volt".

Ha történik valami globálisan is izgalmas, például erőszakba torkolló brit-francia ivóverseny, vagy hasonló, szokásunkhoz híven természetesen mély analízist közlünk.